Maine Coon

Dette afsnit er en kort generel beskrivelse af Maine Coon racen, om både dens temperament, udseende og hvorledes den er i det daglige.

Hvis du har spørgsmål, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os for mere information.


Udseende

Maine Coon katten forveksler mange desværre, med den Norske Skovkat.

De kan umiddelbart ligne hinanden på det ydre, men der er faktisk store forskelle på både udseende og temperament.

En hurtig måde at se forskellen på en Norsk Skovkat (NFO) og en Maine Coon, er at se på ørerne og næsen. En Maine Coon har hårtotter stikkende ud fra ørespidsen (kaldet Tuffs), hvilken en NFO ikke har. Endvidere ligner dens næseryg i profil en skihop bakke, hvorimod en NFO har en meget lige næseryg.

Men det er som sagt kun en hurtig måde at se forskellen, for der er mange andre forskelle.

Typisk er en Maine Coon pels også mere blød og silkeagtig, hvorimod Skovkatten er mere grov og stiv i pelsen. Jeg har dog oplevet Skovkatte som har en blød pels, men det er undtagelsen.

Du kan læse mere om standarden for en Maine Coon nedenfor:

Dansk: https://www.mainecoonklubben.dk/index.php/maine-coon-racen/standarden/

Engelsk: https://www.mainecoonklubben.dk/index.php/maine-coon-racen/standarden/#top

Den aktuelle standard fra FiFe, med efterfølgende oplysninger om ikke acceptable fejl, og hvorledes point fordeles ved bedømmelse, kan du læse om her: https://fifeweb.org/app/uploads/2023/10/MCO.pdf

Maine Coon katten kommer oprindeligt fra Maine i USA, og det kan du læse mere om HER.

Temperament

Maine Coon-katte er meget selskabelige og venlige katte, og er på mange måder som at have en hund. De bryder sig ikke om at være alene, og hvis den er, så opsøger den din opmærksomhed. Faktisk trives de bedst hvis der er mindst 2 Maine Coon’s.

I vores opdræt vil vil gerne have Maine Coon’s som har deres egen vilje, og ikke bare ligger og keder sig. Hvad vi kalder et indbydende, men også udfordrende temperament.

De kan ikke mjave som alm. katte, men snakker til gengæld med forskellige lyde.

Hvis der er  en lukket dør, vil den helt sikkert gerne om på den anden side, og især hvis der er nogen på den anden side. Der er normalt ikke problemer med Maine Coon og andre dyr eller børn, men de kan naturligvis som andre dyr, også sætte grænser når det bliver for meget.

Maine Coon’s er meget selskabelige, og er legesyge det meste af deres liv.

Hankatten er typisk noget kragtigere bygget, og vejer også en del mere end hunkatten.

En neutraliseret han Maine Coon vejer mellem 6-8Kg, og en hun mellem 4-6Kg.

Hvis du ønsker en hankat, skal du være opmærksom på at deres leg er noget voldsommere end hunkatten, ikke kun på grund af vægten, men også fordi de typisk elsker at brydes. Hvis den skal være sammen med en alm. huskat, kan det derfor blive et problem.

Hun Maine Coon’en brydes også, men er ikke så voldsom, og vil ofte hellere lege enkle gemmelege. De vil også ofte kunne gå sammen med en al. huskat.

Hunkatten

Kroppen

Deres kropsbygning er muskuløs, langstrakt og lidt kantet med en vægt på mellem 6-9Kg.

Poterne er store, runde og har hårtotter, og det er ikke ualmindeligt at de mellem tæerne har lange hårtotter.

Halen bør have samme længde som kroppen.

I det daglige

De er intelligente, plejer at være glade for apportering, og er meget glade for vand.

Mange af deres instinkter, har de stadig, fra de var katte i Maine.

Det er ikke usædvanligt at de “børster” vandet rent. Altså prøver at feje blade væk fra vandet – selvom der ingen blade er i vandet.

Eller at de forsøger at dække maden til, efter de har spist. Det ser lidt besynderligt ud, når katten skraber på parketgulvet foran madskålen.

Det er store katte, og både kradsetræ, og mad- og vandskåle bør tilpasses at det er en kat som både er tungere end en huskat, større og leger med tingene.

Pasning

Maine Coon har halvlangt pels, og mange tror at de skal børstes og plejes meget. Men faktisk er den ikke særlig krævende, da den ingen underuld har, og dermed kun har de halvlange hår, som ikke filtrer så nemt.

Børstning en gang om ugen burde være rigeligt, såfremt katten får foder af god kvalitet, da det har en del at sige for pelsens pleje.

Typisk er en Maine Coon pels mere blød og silkeagtig, hvorimod Skovkatten er mere grov og stiv i pelsen.

Maine Coon katten kommer oprindeligt fra Maine i USA, og det kan du læse mere om HER.